FU FOREDRAG EFTERÅRET 2020

3  FU foredrag i samarbejde med BO og Folkeuniversitetet Tølløse

 Salg af billetter foregår via https://brorfelde.safeticket.dk/ Rul ned i oversigten over arrangementer.
HUSK at vælge Indløs rabatkode, hvis du er medlem, inden du går til betaling. Koden findes i Nyhedsbrev for marts 2020 samt Nyhedsbrev for september 2020.

Foredragene skal betales enkeltvis. Der er ingen kombillet.

NB! En del har allerede betalt for de to første foredrag i september og oktober. De bestilte billetterne til det ene eller begge i foråret, inden de to foredrag blev aflyst.

Onsdag den 9. september 2020

Er der liv i rummet – og hvordan kan vi finde det?
v. Kai Finster, professor AU

Er jorden virkelig det eneste sted i universitet, hvor der findes liv? Hvad ved vi om forudsætningerne for liv? Findes der liv på Mars eller /og på exoplaneter, og hvordan kan vi undersøge det?  Disse astrobiologiske spørgsmål vil jeg komme ind på i mit foredrag. Besvarelsen af disse spørgsmål kræver et tæt samarbejde mellem mange fagdiscipliner inkluderende biologi, molekylærbiologi, kemi og fysik. Desuden berører besvarelserne en række etiske aspekter, blandet andet hvad det betyder for vores syn på Jorden, som et unikt habitat. Kan vi bare ødelægge Jorden for derefter at flytte til en ny planet – og ødelægge den også?

Onsdag den 7. oktober kl. 19.00

Liv i rummer – er vi alene? v. Jens Olaf Pepke Pedersen, DTU Space

Af alle de spørgsmål vi mennesker stiller os selv, er spørgsmålet om livets oprindelse vel et af de største, og i betragtning af universets umådelige størrelse er det næsten umuligt at forestille sig at Jorden skulle være det eneste sted, livet er opstået. De grundlæggende forudsætninger som gjorde liv muligt på Jorden må jo findes et utal af steder. Ser vi imidlertid nærmere på de specielle forhold som livet har haft på Jorden, er det dog ikke oplagt at der er liv overalt i universet. Fx. har Jorden næsten lige siden sin dannelse haft et usædvanligt gunstigt og stabilt klima, hvor der hele tiden har været flydende vand. Alligevel tog det milliarder af år før komplekse livsformer blev udviklet. Så måske er vi mennesker ret usædvanlige skabninger i universet. I forelæsningen ser vi på nogle af betingelserne for skabelsen af liv, vi vil se på jagten efter liv i solsystemet og blandt fjerne stjerner.

Onsdag den 4. november 2020 kl. 19.00 

kræver forudgående tilmelding (se vejledning øverst)

Fra Big Bang til mennesket v. Tina Ibsen

 Hvor kommer du fra? Det spørgsmål er du nok blevet stillet en del gange, men hvis du i sandhed skulle svare på dette spørgsmål må du starte ved universets begyndelse ved Big Bang. De byggesten, som vi mennesker består af, kommer fra universet og er gennem 13,8 milliarder års historie blevet til dig.

For at fortælle historien om mennesket, må vi først se på, hvordan universet blev til og udviklede sig i sin spæde ungdom. Herefter skal vi igennem stjerners dannelse, liv og død i voldsomme supernovaer. I dette foredrag vil vi sammen fortælle menneskets historie fra begyndelsen i Big Bang og til i dag.

Tina Ibsen er uddannet astrofysiker fra København Universitet. Hun har været formidlingschef på Tycho Brahe Planetarium i København, hvor hun har vundet priser for sin formidling af astronomi og rumfart. I 2019 udgav hun bogen Fortællingen om universet, og i september 2020 udgav hun bogen Nordlys. Hun er også vært på podcasten RumSnak.