Rumskrot ude af kurs

Foredrag 8. marts 2023 kl. 19.00 – Rumskrot ude af kurs
En dansk opfindelse skal være med til at reducere mængden af livsfarligt rumskrot og øge sikkerheden for fremtidens astronauter. Anders Schmidt Kristensen tager jer med på en rejse fra idé til konkret system, når han holder foredrag på Observatoriet d. 8. marts kl. 19-22.

Rumskrot er betegnelsen for det menneskeskabte skrot, der ligger i kredsløb om Jorden, men som ikke længere bliver brugt til noget. Rumskrot er et stigende problem og kan være farligt for satellitter, fremtidige opsendelser og for rumstationer som Den Internationale Rumstation (ISS).

FRA IDÉ TIL PROJEKT

Opfindelsen SDSS, Self-Deployable Deorbiting Space Structure, startede som en idé på bagsiden af en serviet. En idé om et system, der bestod af et bremsemodul med sejl, der foldes ud og får udtjente satellitter til at ændre bane og brænde op i atmosfæren. Hør hvordan det er lykkedes at skaffe finansiering til projektet, hvor blandt andet den danske astronaut Andreas Mogensen har deltaget i udviklingen.

Anders Schmidt Kristensen vil fortælle om de spændende og dramatiske tests, der er foretaget på eksisterende satellitter og om, hvordan systemet nu forberedes til at kunne indbygges i flere satellitsystemer.

Billetter købes via følgende link:  Rumskrot ude af kurs
Rabatlink til medlemmer. Koden udsendt i nyhedsbrev
januar 2023.

PROGRAM Kl. 19.00: Velkomst og præsentation

Kl. 19.15: Foredrag – del 1

Kl. 20.00: Kaffepause

Kl. 20.15: Foredrag – del 2

Kl. 21.00: Besøg i Discovery Dome og se Danmarks største teleskop

Kl. 22.00: Tak for i aften.

Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Observatoriet og Folkeuniversitet Tølløse.