Andre arrangementer

Åbent hus på Wieth-Knudsen Observatoriet
Wieth-Knudsen Observatoriet holder som sædvanlig åbent hus den anden og den sidste lørdag hver måned. I oktober er datoerne 12. og 26. oktober kl. 21-23. Se om eventuel aflysning på observatoriets facebookside: facebook.com/wiethknudsenobservatoriet/

Efterår i Lejet
Efterår i Lejet er en kampagne for at vise at der også sker noget i Tisvildeleje udenfor sommersæsonen. Den er arrangeret af Tisvilde og Omegns Erhvervsforening, hvor Wieth-Knudsen Observatoriet også er medlem. Observatoriet holder åbent om aftenen onsdag 16. oktober. Vi starter allerede kl. 19:30, hvor vi kan nå at se planeten Saturn med den smukke ring inden den forsvinder bag træerne. En time senere, 20:30 dukker Månen frem på østhimlen. Herudover kan vi se et udvalg af efterårshimlens spændende sager som Ringtågen, der er dannet af en døende stjerne og den kugleformede stjernehob Messier 13, der indeholder flere hundrede tusinde stjerner. Der er gratis adgang og ingen tilmelding – man skal bare møde op på observatoriet på Margot Nyholms Vej 19. Man skal nok være forberedt på nogen ventetid, da der kan komme mange gæster. I 2016 kom der omkring 90, og vi var først færdige
ved 2-tiden. Ellers slutter vi planmæssigt ved 23-24-tiden. Vi anbefaler også varmt tøj. Hvis det er overskyet, aflyser vi. Se om eventuel aflysning på observatoriets facebookside: facebook.com/wiethknudsenobservatoriet. Yderliger oplysninger hos Michael Quaade på 4032 3553.

Stjernehimlen over Skjoldungernes land
I samarbejde med Nationalparken Skjoldungernes Land stiller vi transportable stjernekikkerter op ved Salvadparken, Frederiksborgvej 501, 4000 Roskilde. Det er midt mellem Risø og Jyllinge, og der er et skilt ved Frederiksborgvej, rute 6. Her er der kun meget lidt forstyrrende lys og god udsigt til himlen, og netop derfor er stedet oplagt til at kigge på stjerner.

Det bliver muligt at få et helt unikt kig ud i rummet, når folk fra Wieth Knudsen Observatoriet i Tisvilde samt medlemmer af astronomiske foreninger stiller op med stjernekikkerter, som besøgende kan få lov at kigge i.

Arrangementet starter kl. 19:30 før det bliver helt mørkt. Her vil det allerede være muligt at se Månen lavt på sydhimlen midt mellem planeterne Jupiter og Saturn. Jupiter går ned ved 21-tiden.

Undervejs vil astrofysiker Michael Quaade fra Wieth-Knudsen Observatoriet fortælle om efterårshimlens spændende stjernehobe, tåger og galaxer.

Senere fortsætter vi med de mere lyssvage himmelobjekter. Vi kan bl.a. se Ringtågen i stjernebilledet Lyren, som er en ringformet tåge af stof, der er kastet ud af en døende stjerne for 10-20.000 år siden  og Andromedagalaksen, som indeholder nogle hundrede milliarder stjerner – 2-3 millioner lysår væk.

Der er gratis adgang, og det kræver ingen tilmelding. Alle er velkomne, og I er naturligvis særligt velkomne til at tage jeres stjernekikkert – eller en håndkikkert – med. Hvis vejret er dårligt, bliver vi desværre nødt til at aflyse. I så fald prøver vi at finde en anden aften, formodentlig i den følgende uge.

Se mere om arrangementet på nationalparkskjoldungernesland.dk og på facebook.com/wiethknudsenobservatoriet, hvor du også kan holde øje med en eventuel aflysning.

Du kan også få yderligere oplysninger hos:

Michael Quaade, 4032 3553mq@astronomisk.dk
Sofie Clauson-Kaas, 2133 6209socla@nst.dk