Møder 2. halvår 2024

Med mindre andet er anført begynder
møderne onsdage kl. 19.00.

Juli 2024

03. juli     Uden indlæg
10. juli      Uden indlæg
17. juli      Uden indlæg
24. juli      Uden indlæg
31. juli      Uden indlæg

August 2024

07. august
14. august   Foredrag
21. august   Teknik
28. august

September 2024

01. september     Åbent Hus søndag
04. september
11.  september   Foredrag
18.  september   Teknik
25.  september

Oktober 2024

02. oktober
09. oktober   Foredrag
16. oktober    Teknik
23. oktober
30. oktober

November 2024

06. november
13.  november   Foredrag
20. november   Teknik
27. november

December 2024

04. december
07. december   Marathon lørdag
11. december
18. december???

 

Foredrag efteråret 2024

FOREDRAG EFTERÅRET 2024

Her følger beskrivelser af efterårets foredrag. Billetter købes via brorfelde.dk. Du kommer
dertil ved at klikke på den farvede overskrift her ved hvert foredrag. Du kan også bestille direkte
fra brorfelde.dk under Arrangementer. Er du medlem af Brorfelde Astronomiske Vennekreds
kan du få 20% rabat ved at indtaste koden fra Nyhedsbrevet i feltet Gavebrev eller Rabatkode
i forbindelse med bestillingen.
Det er desværre kun muligt at bestille en pakke med samtlige foredrag. Foredragene skal bestilles
enkeltvis.

14. august: Mødet med Mælkevejen

Tag med på en magisk rejse gennem tid og rum sammen med en af Danmarks førende astrofotografer. Oplev spektakulære billeder af rummet, solsystemet og den fortryllende mælkevej, der udfolder sig over Danmarks maleriske landskaber. Kom forbi Observatoriet onsdag d. 14. august kl. 19-22, når astrofotograf og foredragsholder Jakob Arthur Andersen viser sine egne billeder af Universet.

Jakob er internationalt anerkendt og prisbelønnet. Han har i årevis skabt visuelle værker under stjernerne, og NASA har op til flere gange delt hans fantastiske billeder. I utallige timer har han ved hjælp af stjernekikkert og kamera taget billeder af nattehimlen for at vise vores univers, solsystem og nattens landskaber.

De fleste af billederne bliver taget hjemme i Jakobs egen baghave på Falster. Når Jakob ikke sidder med sin kikkert i baghaven, vandrer han gennem nattens landskaber med sit kamera og stativ. Jakob er altid på jagt efter nye motiver af nattehimlen. Oplev foredraget og tag del i et kosmisk eventyr, hvor stjerner, galakser og fantastiske himmellegemer bliver levende for dine øjne.

11. september: Er der liv i rummet?

Kan der være liv i rummet – og hvordan kan vi måske finde det? Er Jorden virkelig det eneste sted i Universet, hvor der findes liv? Hvad ved vi om forudsætningerne for liv? Findes der liv på Mars og/eller på exoplaneter, og hvordan kan vi undersøge det? Kom forbi Observatoriet, når professor i astrobiologi Kai Finster holder foredrag onsdag d. 11. september kl. 19-22.

Kai Finster vil komme ind på nogle af disse astrobiologiske spørgsmål, hvor besvarelsen af spørgsmålene kræver et tæt samarbejde mellem mange fagdiscipliner inkluderende biologi, molekylærbiologi, kemi og fysik. Desuden berører besvarelserne en række etiske aspekter, herunder hvad det betyder for vores syn på Jorden, som et unikt habitat. Kan vi bare ødelægge Jorden for derefter at flytte til en ny planet – og (måske) ødelægge den også?

9. oktober: Atomkraft – fortid, nutid og fremtid

Atomkraft udleder ikke CO2. Det har en lav miljøbelastning og betragtes i dag som en sikker teknologi. I modsætning til vind og sol kan atomkraft levere strøm døgnet rundt, når der er brug for det. Atomkraft kan også skaleres og dermed vise sig afgørende for at udfase de fossile brændsler og for at opfylde vores klimamål. Alligevel er atomkraft en omdiskuteret teknologi, hvor der stilles spørgsmål ved sikkerheden, det radioaktive affald og samspillet med en elforsyning, som i stigende grad baseres på vedvarende energi.

Onsdag d. 9. oktober kl. 19-22 kan du opleve et foredrag med seniorforsker på DTU Fysik Bent Lauritzen. I foredraget går vi bag om teknologien og ser på argumenterne for og imod atomkraft. Hvad er fakta, og hvad er myter? Hvad er omkostningerne ved atomkraft, og hvad er løsningen på det radioaktive affald? Og hvad vil fremtiden byde i form af ny teknologi, innovative reaktorer og nye anvendelser af atomkraft?

13. november: Det ekstreme univers med astropartikler

Jorden bombarderes konstant med partikler fra rummet. Det gælder også de spøgelseslignende partikler med besynderlige egenskaber, neutrinoer. Verdens største neutrinodetektor, IceCube, befinder sig på Neutrinoobservatoriet på Sydpolen.

Kom forbi Observatoriet onsdag d. 13. november kl. 19-22 og hør foredraget med Kathrine Mørch Groth. Hun er selv medlem af IceCube-eksperimentet som ph.d.-studerende på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Hun forsker i teoretisk astropartikelfysik, som kombinerer felterne astrofysik og astronomi med partikelfysik – fra det allerstørste i universet til det allermindste.

IceCube gjorde i 2013 en monumental opdagelse med observationen af højenergetiske neutrinoer af astrofysisk oprindelse. Lige siden har vi befundet os i en helt ny æra i astronomien, hvor vi nu også kan betragte og forstå mere af universet gennem neutrinoer.

I foredraget vil Kathrine fortælle om, hvordan neutrinoer er nøglen til at besvare et af de største ubesvarede spørgsmål i moderne fysik; nemlig hvordan partikler fra rummet opnår deres ufatteligt høje energier, som langt overstiger, hvad vi nogensinde selv ville kunne skabe på Jorden. Neutrinoerne, som IceCube ser, kan hjælpe os med at udforske de fjerneste egne og nogle af de mest voldsomme hændelser i universet.